miercuri, 1 aprilie 2009

Ce înseamnă reducerea RMO? (I)

BNR ne-a surprins ieri cu eliminarea RMO pentru pasivele în valută cu scadență reziduală mai mare de doi ani, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Prima etapă este să estimăm cât de mare ar putea fi impactul: mergem pe site-ul BNR, bază de date interactivă și aflăm că datoria brută pe termen lung a băncilor este de 14,93 miliarde EURO, din care 8,2 miliarde sunt împrumuturi pe termen lung; datele sunt disponibile pentru septembrie 2008. Datorie pe termen lung înseamnă datorii care sunt scadente peste un an, deci mult mai mult decât datoriile scadente peste doi ani, afectate de scăderea RMO.

Astfel, sumele care teoretic ar putea ieși sunt de maxim 3* miliarde EUR, cu mențiunea că această sumă este o estimare "worst case scenario", sumele reale sunt ceva mai mici. Deoarece nu cunosc sumele scadente pentru perioade peste 2 ani, nu pot estima mai bine.

Trebuie menționat că RMO zero pentru pasivele în valută cu scadență reziduală mai mare de doi ani nu este nici pe departe o noutate; RMO a fost 40% pentru aceste pasive doar din 2006. Din 2002 până în 2006, RMO pentru aceste pasive a fost tot 0.

* am aplicat 40% la datoria pe termen lung; rezultatul a fost rotunjit.

Business Standard estimează suma la 2 miliarde EUR. Pare ceva mai rezonabil. Lucian Croitoru, la "Money Show", a estimat suma la 800 milioane EURO.

Niciun comentariu: