marți, 17 martie 2009

Teoria conspirației?


Ca regulă generală, sunt sceptic în ceea ce privește conspirațiile. Am fost tentat la început să cred că (posibila) reducere a  RMO la euro ar fi parte a unei astfel de conspirații. Să încercam să analizăm această situație din strict perspectiva intereselor economice.
 

O explicație posibilă este că situația este mult mai rea decât ne imaginăm. Ne amintim de declarațiile guvernatorului, care ne asigura că 90% din liniile de finanțare ale băncilor vor fi reînnoite.
Reducerea RMO ne indică faptul că lucrurile nu stau chiar așa.

Practic, se cere și României să contribuie la ajutorarea unui sistem bancar (român sau cel din țara băncilor-mamă).

Întregul sens al reducerii RMO la euro este crearea unui cadru controlabil de rambursare a liniilor de finanțare ale băncilor-mamă, caz care ne demonstrează că încrederea în România este mult mai scăzută decât credem.

Să nu uităm că una din condițiile menținerii prezenței băncilor nordice în țările baltice a fost menținerea consiliilor monetare și evitarea devalorizării.  Nu aș fi surprins să aflu că reducerea RMO la euro este una din condițiile continuării normale a afacerilor pentru cel puțin unele din băncile locale.

8 comentarii:

Aciduzzu spunea...

Perfect adevarat. Pacat ca s-a ajuns sa se renunte (in pasi mici, e drept) la una dintre cele mai bune masuri luate de guvernatorul BNR, complet impotriva mainstreamului incostient creditac. Probabil ca presiuile politice au depasit orice limita a suportabilitatii si probabil ca in curind vom ajunge sa dam cistig de cauza dlui Proll.

Mihai spunea...

Astept cu mare interes textul final; mult, mult prea des a inceput sa fie vehiculata reducerea RMO la euro.

Ghost spunea...

Abureala! Trebuie profituri. Bani. Aici e cauza. Faptul ca liniile de finantare se reinnoiesc peste 90%, nu inseamna ca sunt si rambursate. Ca la o linie de credit, la reinnoire nu trebuie sa ai toti banii. Dar ratiunea oricarei entitati comerciale este profitul peste pragul de profitabilitate. Nu dai bani imprumut daca ii iei inapoi in minus, si nu dai bani imprumut daca poti sa-i plasezi altundeva la un profit mai mare. Ori, momentan, avem doar cheltuieli, costuri si cam putine venituri. Deci, profit in minus. Atunci, trebuie credite date, ca sa se refaca profitabilitatea, sau sa se finanteze gap-ul de lichiditate daca nu fac fata dobanzilor practicate de concurenta. Dar cum bani din extern nu vin, iar pe piata interna costurile cu sursele atrase ajung deja aproape de pragul de suportabilitate (unele banci deja capituleaza, vezi BT care scade dobanda la euro), trebuie aduse surse de undeva, altfel vom avea exit-uri cu duiumul.. De aici cererile de reducere a RMO. Iar asta va fi redusa, dar in momentul in care bancile vor adera la planurile de sustinere a creditarii facute de BNR si guvern. Ca alternativa la FMI. Vreti profit? Faceti cum spunem noi.. :)

ghost spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Mihai spunea...

Ghost - daca liniile nu sunt rambursate, atunci nu e nevoie de euro.

Si eu cred ca in banci nu se doreste contabilizarea realitatii - vezi cerintele ARB de a rediscuta limitele de timp dupa care trebuie constituite provizioane.

Reluarea creditarii in euro la nivelul anilor trecuti o consider imposibila.

Ghost spunea...

Pai aici e hiba. Nu e nevoie de euro in conditiile in care nu dai credite noi. Liniile de finantare sustin situatia de moment, de acum. Cat timp raportul credite / depozite este supraunitar cam la toate bancile, finantarea gap-ului de lichiditate e principala grija. Iar daca mai iei in considerare retelele extinse la top 10, reiese ca fara credite noi, nu se pot sustine cheltuielile de acum cu reteaua, cu salariile, etc. Fara credite noi si fara cresterea veniturilor din operatiuni. Iar ca sa poti prognoza o crestere a veniturilor din operatiuni acum cand se taie cheltuielile de catre firme, la sange chiar, trebuie sa oferi ceva -> credite -> comisioane de acordare, comisioane lunare, venituri din viramente, din trezorerie, licitatii, etc. Tot la credite ajungem. Nimeni nu vine sa zica ia de aici, ai 1 milion de euro (sau ron), fa-mi depozit... Sau din proprie initiativa imi schimb banca si trec cu operatiunile la tine. Tu ce-mi oferi? Asadar trebuie credite noi, iar baniii de pe piata sunt foarte limitati. Aici e...

Mihai spunea...

Doar o mentiune: nu crezi ca e nevoie de euro pentru importuri, chiar si in lipsa creditelor noi?

Lei sa presupunem ca exista, dar trebuie sa-si schimbi in euro ca sa platesti importurile. Euro pe piata sunt tot mai putini/scumpi.

Eu vreau credite noi, dar in lei. Sau in euro, dar la un curs de schimb real.

Ghost spunea...

Eu nu vreau credite, in lei sau in euro. De nici un fel. Eu vreau stabilitate fiscala, vreau economisire, si vreau educatie economica. In orice perioada, imm-urile pot creste enorm de mult PIB-ul, fara credite (multe). Pot, dar nu vreau. Inteleg ca sunt o multime de chestii tulburi, dar eu zic doar atat: politica de pana acum e falimentara. Se bazeaza pe consum pe credit. Fara o cultura economica, fara o educatie buna, roata se repeta. Cu investitii masive in infrastructura (dar cu muncitori din romania), imprumuturi APL (pentru drumuri, canalizare, urbanistica, etc) si astfel stimularea angajarilor, poate creste consumul si fara credit, ma rog, cu mult mult mai putin credit. Creste mult mai incet, n-o sa avem crestere economica de nustiu cat, si o luam incet incet. Nu le tin partea bancilor, desi fac parte din sistem. Vreau doar ce-i mai bun pentru noi.