sâmbătă, 14 martie 2009

România trebuie ieftinită

În ultimii 4 ani am avut parte de mai multe baloane.
  • un balon imobiliar, care a înregistrat o creșteri de 10 ori;
  • un balon al prețului forței de muncă, care a înregistrat creșteri ale salariilor peste productivitate;
  • un balon al consumului, când s-a înrădăcinat ideea că creditul cu buletinul e un drept constituțional;
  • un balon al administrației publice, care s-a mărit în număr și în salarii primite.
Astăzi când vine nota de plată, vedem că multe din aceste baloane se sparg rapid, și odată cu ele și visele de îmbogățire rapidă, rezultate din psihologia populară istorică de rentier. Una din concluziile imediate este că numărul de rentieri nu poate fi atât de mare pe cât s-ar dori.

Baloanele de mai sus au erodat masiv competitivitatea externă țării. S-a crezut că putem recupera decalaje de 50 de ani față de țările vestice în doar câțiva ani, și doar prin pompare de bani în economie. Nu merge așa!

Calea cea mai simplă de ieșire din recesiune este prin export, prin stimularea consumului productiv intern (adică NU cel final, al populației).

Venirea FMI a fost întâmpinată cu venin mediatic, fără a se înțelege situația fundamental proastă a României și mai ales fără a se înțelege incompetența economică greu de definit a celor care ne-au adus în 2009, după o creștere economică respectabilă, la niște dezechilibre macroeconomice enorme.

Reacția pe care o vad pare a fi reacția bolnavului care începe să țipe când se trece la dezinfectarea rănilor; tind să cred în concluziile FMI (unde există totuși o expertiză macroeconomică uriașă), decât să dau acum importanță spuselor oficialilor români care au descoperit recesiunea în martie 2009.

Soluțiile cerute vor fi simple:
  • eficiență bugetară (dar la un deficit de 4% - 5% din PIB)
  • reducerea consumului și implicit a inflației, care cel mai probabil se va produce din semestrul 2, dacă trendurile de reducere a consumului continuă;
  • ulterior, se poate relaxa politica monetară, doar pe lei, și se pot folosi banii din împrumut pentru susținerea leului, dacă va fi cazul.

5 comentarii:

Nok spunea...

De fiecare cand cineva-mi spune ca "ar trebui sa fie mai ieftin" ii zic: "ar trebui sa faci tu mai multi bani".

Nu cred ca rromania trebuie ieftinita. Nu exista tara prospera, civilizata, puternica si ieftina.

Rromania trebuie optimizata. Educata. Productivitatea crescuta. Cheltuielile inutile taiate. Coruptia zdrobita. Investitiile si productia incurajate.

Dar ieftinita? Nu. O rromanie ieftina nu ar face decat sa atraga alti speculanti.

Desigur, baloanele pe care le-ai subliniat trebuie sa se sparga si preturile lor sa scada. Dar nu pana la nivelul la care sunt ieftine, ci doar pana la nivelul la care sunt accesibile insa inca interesante ca piete si investii.

Altfel nu vor fi interesante decat speculantilor si ciclul va incepe din nou...

Mihai spunea...

Salut Nok,

Pentru stadiul actual de dezvoltare, ne-am depasit conditia doar din punct de vedere al preturilor. Voi refraza ce ai spus astfel: "Exista tari europene mai prospere, mai civilizate, si mai ieftine decat Romania."

Suntem mai scumpi (active, preturi, costuri de realizare a infrastructurii) decat multe alte tari din UE.

In Romania se produce si continua deflatia pretului activelor. Bursa este inca nesemnificativa in economie, dar in alte parti, masacrul de pe BVB ar fi fost pus studiu de caz.

Sa nu cadem in eroarea cand doar semantica dicteaza sens - speculantii dar si investitorii vin la pachet, nu ii poti alege a priori.

Nu e nimic in neregula cu speculantii. Daca pot sa castige un ban, o fac. E problema noastra cum profitam de pe urma lor, si altfel decat retoric.

""ar trebui sa fie mai ieftin" ii zic: "ar trebui sa faci tu mai multi bani".

Depinde mult de context. S-a spus asta si catre Voestalpine si Mercedes. Care a fost rezultatul?

Imobiliarele, industria pe ansamblul economiei, consumul pe ansamblul economiei, salariile pe ansamblul economiei scad.

E adevarat, in astfel de cazuri, solutia extrema - falimentul agentilor neadaptati - este cea care functioneaza. Inca nu am ajuns la distrugerea ofertei, dar nu mai e mult.


>Romania trebuie optimizata. Educata. Productivitatea crescuta. Cheltuielile inutile taiate. Coruptia zdrobita. Investitiile si productia incurajate.

De acord (partial cu optimizarea). Productivitatea crescuta si cheltuielile reduse au acelasi efect cu ieftinirea - cresterea competitivitatii tarii si reducerea costurilor, totale sau unitare.

Mihai

alex.dumitrascu spunea...

@nok
"Nu cred ca rromania trebuie ieftinita. Nu exista tara prospera, civilizata, puternica si ieftina."

Vezi atunci ca in conformitate cu axiomele tale, Belgia nu e "prospera, civilizata si puternica". Si nici Germania, si nici cateva alte state din astea din lumea a treia.
Belgia si Germania sunt tari mult mai ieftine decat Romania, dar cetatenii lor sunt mult mai prosperi.
S pana la urma, daca tot nu mai vrea nimeni s-o cumpere, ar trebui ieftinita si Romania.

Si acum serios vorbind, rationamentul tau este stramb, confunzi cauza cu efectul. Adica forta economica, producitivitatea si eficienta ar trebui sa determine "scumpirea " unei tari, si nu invers.
E o prostie sa-ti inchipui ca daca alimentele si locuintele sunt foarte scumpe, tara aceea devine prospera din cauza asta.

Nok spunea...

Sigur ca aveti dreptate.

Eu prin "ieftina" ma gandeam la ceva la modul cum a fost acum 10-15 ani cu apartamente de $5000 si salarii de $50/luna. Aia sincer nu-mi doresc.

Dar normal ca nu ar trebui sa fie mai scumpa decat Europa civilizata, mai ales in acest moment cand suntem mult in urma...

Oricum cred ca my point era ca nu ai mecanisme de ieftinire. Nu exista! Nu poti avea un focus pe "sa fie mai ieftina" ca nu ai ce-i face.

In schimb poti sa incurajezi productivitatea, initiativa privata, educatia, firmele, oferta si chiar consumul (strict sustenabil). Si atunci legile pietei vor normaliza preturile: mai jos ca acum, dar mai sus decat intr-o tara bananiera.

Sincer comentariul meu era mai mult exprimarea unei preferinte personale: daca as putea alege as prefera sa locuiesc o tara scumpa cu standarde inalte decat o tara ieftina ingropata de gunoaie. Dar traiesc in rromania asa ca mai bine tac naiba din gura :) ...

alex.dumitrascu spunea...

Ai pus de fapt o problema interesanta, la care s-ar cere un raspuns coerent. Ce este aceea tara scumpa, si ce este aceea tara ieftina?
Uite, sugerez o cale de abordare: Pentru comparatia intre tari, e bine sa folosim
1)preturile in euro sau dolari, sau
2) preturile exprimate in numar de venituri medii sau diviziuni de venit mediu(indiferent de moneda in care exprimam venitul}?

In primul caz, Romania ar putea sa fie relativ ieftina, nu peste media europeana, dar poate ca pe undeva pe acolo.
In al doilea caz, vezi repede ca Romania este o tara foarte scumpa.

Ori, in conditiile liberei circulatii a persoanelor, marfurilor si capitalurilor, se pare ca prima metoda e mai corecta.
Adica te consideri in primul rand cetatean european, si alegi salariul din Germania si preturile din Romania. Adica iti castigi banii in Germania, Spania sau Anglia si ii cheltuiesti in Romania. E incomod, dar foarte eficient, si chestia asta au facut-o cei care au plecat.
A doua metoda de evaluare, se justifica daca mai dam doi bani pe conceptul de natiune si de protectionism, adica daca mai avem spiritul proprietatii "nationale", cu alte cuvinte daca mai vorbim despre'tara noastra".

E greu de spus in actualele conditii de turbulenta internationale, daca va invinge globalizarea sau daca se va reveni la protectionismul teritorial national. Orice evolutie este posibila.

Si sa-ti mai spun un secret. E evident dar...nu il vede nimeni. Marfa numita "imobiliare", se potriveste ca nuca in perete pe o piata globalizata, unde capitalurile si persoanele se bucura de libera circulatie. Imobilele astea ....nu vor sa circule. Se pare ca....oricat de ciudat ar parea, nepotrivirea asta se afla la baza crizei economice mondiale.