luni, 16 martie 2009

Reducerea RMO pentru EURO este o greșeală

Se vehiculează că BNR ar trebui să reducă rata rezervelor minime obligatorii pentru EURO, că urmare a acordului cu FMI. Este o greșeală.


RMO nu are nicio legătură cu situația macroeconomică, ba din contra, acum e un factor de stabilitate pentru băncile care și-ar fi ipotecat și sediile pentru a da mai multe credite în EURO în timpul bulei creditelor din 2007 - 2008;


Nu avem de ce să stimulăm creditarea în EURO; creditarea în EURO trebuie în continuare limitată, mai ales pentru persoane fizice și trebuie stimulată creditarea în lei.


Reducerea RMO pentru EURO ar duce în prima fază la o apreciere nedorită a leului, care ar trimite semnale contrare în economie.

Reducerea RMO nu ar avea niciun impact pozitiv în îmbunătățirea poziției macroeconomice a țării. Este doar o cerință a industriei bancare de a-și salva profiturile și de a transfera riscul valutar spre populație.

Reducerea RMO la EURO ar fi posibilă ulterior tragerii mai multor tranșe din împrumut, când leul va fi consolidat la un nivel corect, iar îmbunătățirea situației macro va fi clar vizibilă și nu vor fi necesare promisiuni din partea băncilor care nu pot fi ținute, de genul "Păstrăm banii în țara".

4 comentarii:

Aciduzzu spunea...

Foarte buna analiza, ca de obicei. Pacat ca nu ati reusit inca sa aveti un trafic mai mare, pentru ca mai multi oameni s-ar cuveni sa citeasca analizale dvs.

Mihai spunea...

Multumesc. Traficul vine el :).

ghost spunea...

Eu zic in continuare ca n-are rost sa stimulam creditarea la persoane fizice. Daca sustinem IMM-urile, prin garantii FNGCIMM, contragarantii, stimulente si subventii de dobanda, avem mai multe sanse sa crestem atat productivitatea, cat si consumul, pe baze sanatoase. Cine vrea diverse chestii, gen autoturism, sau apartament, are posibilitatea si acum, dar prea s-a facut tam-tam pe prostia cu creditul pentru consum. Iei surse din extern, in euro, ca sa dai credite pentru achizitionarea de bunuri de consum, din import, pe care le platim la extern tot in euro. Adica la noi nimic, decat indatorare. Imi place sintagma "drept constitutional" pe care o alaturi creditului cu buletinul.

Mihai spunea...

Exact, creditarea excesiva in euro pentru populatia doar a intretinut o iluzie; daca nu am fi avut deficit de cont curent, poate ca nu as fi fost atat de vehement, dar deficitul de C/A ne arata ca bunastarea este imprumutata de undeva si trebuie returnata.