marți, 31 martie 2009

Noii imobiliari

Logica spune ca noii dezvoltatori și investitori imobiliari vor fi băncile. Unele bănci au finanțat proiecte gândite prost, valorizate prost și vândute prea scump, pe baza unui business plan simplu: “lăcomie și credit ieftin”. Astfel, băncile vor fi nevoite să execute garantii și să preia activele imobiliare.

Lichidarea forțată și vânzarea către “rechini” la prețul pieței ar însemna ca pierderea potențiala din bilanțul băncilor să se realizeze; asta înseamnă dividende mai mici, bonusuri mai puține pentru management.

Alternativa este ca băncile să-și înființeze proprii dezvoltatori și investitori imobiliari care să preia activele imobiliare din activul băncii, la un preț corect – adică mai puțin decât valoarea contabilă, dar mai mare decât prețul de vânzare forțată. Acești dezvoltatori vor putea să realizeze in timp valoarea activului imobiliar, înlocuind generația actuala de bișnițari de buzunar autointitulați "dezvoltatori".

Soluția e deschisă doar băncilor care vor putea sa finanțeze acest montaj.

2 comentarii:

asybaris spunea...

Noii dezvoltatori imobiliari vor fi chiar constructorii. Acum este o perioada de confuzie, dar oamenii cauta idei. Lucrul cel mai important in viitorul model de functionare ar fi retezarea bancii ca intermediar intre societatea de constructii si client. Daca un constructor vinde azi o casa de 70.000 euro,ia 70.000 euro. Daca acesti bani au fost luati in credit imobiliar, in 25 de ani banca respectiva incaseaza 230.000 euro. Desi n-a construit nici o casa, n-au avut muncitori, ciment, planuri, etc.
E un proiect care se va vedea in curand.

Mihai Marcu spunea...

E complicat sa faca si constructorii dezvoltare imobiliara, poate doar in cazuri disperate.

In mod normal, e mai eficient ca dezvoltatorul sa fie o entitate juridica separata si sa separe riscurile.