vineri, 6 martie 2009

Creșterea accizelor

Ministerul Finanțelor pregătește creșterea accizelor. Încă o idee de reglare a deficitului bugetar aplicată profund greșit.


Să clarificăm: sunt de părere că impozitele și taxele din România trebuie crescute; nu toate. Impozitele care ar trebui crescute sunt în principal:

  • Cota unică;
  • TVA
  • Impozitele pe clădiri și pe mașini, care acum sunt derizorii.

Aceste taxe trebuie crescute pentru a rectifica inconștiența guvernului anterior, până la corecția decentă deficitului bugetar.

Impozitele trebuie crescute cu mare atenție; peste o anumită limită, ne întoarcem la situația din 2004, cu impozite nedrepte pe salarii, care implicit descurajau munca.

Cea mai mare calitate a unei taxe este să fie corectă și neutră. Nu e un obiectiv simplu.

Decizia de creștere a accizelor este una proastă, reprezintă de fapt un surogat de creștere a TVA (creșterea TVA e unul din motivele pentru care se amână semnarea unui acord cu FMI).

Accizele sunt taxe care pedepsesc viciile sau care taxează domenii extrem de profitabile.

Care este logica în a taxa bunuri de genul: antene și receptoare satelit, sisteme GPS, brichete, telefoane mobile? Care e logica în a pedepsi utilizatorii acestor bunuri?

Explicația e simplă: ministerul de finanțe consideră că sistemele GPS și telefoanele mobile sunt produse de lux, iar pentru restul populației sunt bunuri de larg consum.

Până în 2006, LCD-urile și plasmele au fost accizate brutal. Din 2007, accizele s-au anulat, vânzările au explodat, iar încasările din TVA au depășit cu mult accizele anulate.

Accizele aplicate astfel nu vor avea rolul de a aduce mai multe venituri. Consumul va fi redus, va înflori vânzarea pe canale neoficiale.
Decizia de a taxa bunuri de larg consum sub pretextul că ar fi “de lux” este profund nedreaptă. Creșterea TVA este mai corectă, dar mult mai greu suportabilă politic, într-un an electoral.

Creșterea sălbatică a taxelor nu va regla într-un an 4 ani de incontinență in cheltuieli publice. Deficitul poate fi redus la 2% însă în dauna economiei private; a trecut perioada în care statul mai conta în economie (ca valoare adăugată), ca să ne concentrăm atât de mult asupra bugetului public.

Sursa: Business Standard

Dezmințire MF

Niciun comentariu: