miercuri, 11 martie 2009

Acordul cu FMI (II)

FMI nu mai e vechiul bau-bau.


În anii '90, orice acord cu FMI începea cu șomaj, probleme sociale și austeritate. Problemă acelor ani era sectorul de stat omniprezent, care trebuia să sufere ajustări și corecții.


10 ani mai târziu și 100 mld EURO în plus la PIB, România nu mai e aceeași țară. Nu mai e nevoie de FMI pentru că sectorul privat să reducă efectivele, o face din proprie inițiativă.


Bugetarii încă reprezintă 30% din numărul de salariați, dar majoritatea sunt concentrați în administrație. Vor suferi cel mai probabil scăderi salariale, dar asta se întâmplă pentru a evita alternativa - devalorizarea brutală a leului.


Pe scurt, efectele împrumutului nu vor fi atât de dramatice pe cât ne așteptăm în plan social. În plan de finanțe publice, SPER să fie dramatice.

2 comentarii:

asybaris spunea...

In plan financiar totul seama cu o taxa de protectie si o camatarie de Bucuresti. Prima oara te amenint, apoi te denigrez, apoi iti bag frica in oase (agentiile de rating in toamna-iarna, asaltul pe leu si pe toate monedele din regiune). Apoi vin tot eu sa-ti ofer solutia. E ceva foarte putred aici, in toata motivarea contractarii acestui imprumut. Suma imprumutata depaseste tot ce a primit Romania ca si finantare de la institutiile internationale din 1990 incoace. Iar banii nu se dau nici pentru drumuri, nici pentru centrale, nici pentru infrastructura rulala sau agricultura. Se dau pentru: ameliorarea imaginii externe a Romaniei, crearea de "rezerve" si finantarea datoriei private. Explicatiile pe care le da Basescu sunt pure abureli, cred ca nici nu ar putea spune public: dragi romani, ni s-a bagat pumnul in gura si suntem obligati sa contractam acest imprumut pentru ca noi ca si tara am fost atat de dibaci sa ajungem cu totul la mana lor. si pentru ca noi ca si conducatori suntem niste oameni de paie care ne gandim poate ca o sa fim realesi (alegerea presedintelui se face si cu girul sultanului si pentru asta se plateste un pesches) si ca poate mai ciugulim si noi politicienii si clientela noastra din acesti bani.

Mihai spunea...

Asybaris - chiar cred ca avem nevoie de bani pentru rezerve.

e adevarat, cand hoover a redus deficitul bugetar in '33 a pierdut alegerile (pe langa faptul ca a fost o idee criminal de proasta). Crezi ca se stie asta la Cotroceni?

Oricum, personal cred ca imprumutul era necesar.

Voi reveni cu un post mai detaliat despre imprumut.