duminică, 1 martie 2009

Abuzurile fiscale

Agentii economici, sufocati de controalele excesive ale Fiscului | Finante - Banci | Financiarul

Articolul de mai sus prezintă foarte corect starea de fapt din economie.

Controalele fiscale au devenit înfiorător de abuzive, inspectorii folosesc orice chichiță posibilă pentru a amâna rambursările de TVA. În cazuri extreme se ajunge la interpretări incredibile ale legii; într-un final, oamenii recunosc sincer: "nu veți vedea banii ăștia".

Statul român dorește să beneficieze doar de avantaje; când există profituri, le taxează, când nu mai există profituri, nu permite deducerea pierderilor și taxează veniturile. Statul român dorește investiții, dar nu dorește să ramburseze înapoi TVA-ul aferent acestor investiții.

Politicile fiscale învechite, potrivite economiei socialiste din anii 1950, sunt o piatră de moară în dezvoltarea economică a țării. V-ați întrebat de ce nu există multinaționale românești veritabile? Foarte simplu, nu există niciun avantaj fiscal în așa ceva.

Este mai ieftin să încalci legea decât să o respecți, iar acțiunile statului împing la optimizări fiscale tot mai agresive. Banii fie vor fugi fie nu vor mai veni, pentru că nu există motiv să se facă vreun cadou vajnicului stat român.

Niciun comentariu: