joi, 26 februarie 2009

Un moment de sinceritate al guvernatorului

Isărescu recunoaște candid că "toate băncile centrale tipăresc bani, astfel că nici noi nu avem altă soluție în lupta cu recesiunea globală".

Corecție: în România am tipărit bani pentru a finanța deficitul bugetar al anului 2008, asta în timp ce îndemnam populația să "mizeze pe leu".

România are acum nevoie de orice, numai de "quantitative easing" nu. Ca să-l citez din nou pe Alexadi, "visul erotic al lui Bernanke" este trăit în sectorul 1, pe Lipscani.

2 comentarii:

zgayby spunea...

Am si eu o intrebare - tarzie. Daca bancile centrale tiparesc bani, cum o fac? Eu stiu ca nu se 'fabrica' in tara care se folosesc tocmai ca sa se evite bagarea in functiune tiparnita. Si-apoi trebuie sa aiba acoperire pentru banii aia. Sau nu?

Mihai spunea...

Modalitatea exacta de tiparire in Romania nu e detaliata pentru publicul larg; oricum, in Romania banii nu se tiparesc ci se toarna (pentru ca sunt din plastic :)), iar emisiunea monetara e impinsa in banci (inclusiv trezorerie), care o pun in circulatie.

Teoretic ar fi fi frumos sa aiba acoperire. Stie cineva care este valoarea exacta a bunurilor si serviciilor la un moment dat? Nu, e aproximata, asa ca si masa monetara aproximeaza valoarea bunurilor si serviciilor.

Cand e mult mai mare, apare inflatia.