joi, 12 februarie 2009

Sistemul bancar sub lupă

Presiunile asupra sistemului bancar încep să crească, mai ales din partea acționarilor, care încep să-și ceară banii.

1 - România este subprime-ul Austriei și Italiei, așa că politicieni de vârf austrieci au venit să facă presiuni la cel mai înalt nivel pentru susținerea băncilor.

2 - Din nou, Austria încearcă să ne salveze contra dorințelor noastre (exprimate de Băsescu, Isărescu, care nu sunt foarte încântați de un ajutor extern), prin includerea României într-un pachet consistent de ajutor extern de la UE.

3 - Standard & Poor estimează că minim 20% din activele bancare sunt neperformante, o cifră incredibil de mare.

4 - Băncile românești vor să întârzie momentul recunoașterii pierderilor și a creditelor neperformante (din real-estate).


Cel mai suportabil ar fi un ajutor extern.

4 comentarii:

asybaris spunea...

Legat de campania (e deja o campanie) pe care o duce Austria pentru sustinerea bancilor sale mi se pare ca se da masura ipocriziei. Se aplica exact proverbul romanesc, la placinte inainte, la razboi inapoi. Daca aceste banci au facut profituri enorme in Europa de Est trebuie sa si asume si riscul in aceasta regiune. Si daca i-ar "convinge" pe liderii politici sa sprijine aceste banci, acestora le-ar lipsi mijloacele financiare. Vor incerca sa ne impuna acorduri de imprumut pentru sustinerea acestor banci sub pretextul public al sustinerii economiilor nationale. In ce ne priveste pe noi, nu credeti ca ne-am platit in avans toate datoriile, intrarea in UE si alte favoruri prin cedarea la preturi derizorii a principalei companii petroliere si a celei mai mari banci din Romania? Nu le dati nimic, daca or sa cada se va curata piata. Sau poate va reusi statul sa renationalizeze aceste institutii si sa preia controlul asupra lor. Abia acum se vede ce inseamna lipsa de instrumente (banci) pentru implementarea unor politici de finantare publica a economiei. Si vedem atasamentul Europei fata de tarile din est.

Mihai spunea...

Principial ai dreptate, dar hai sa punem problema asa: daca te duci la medic cu mana rupta, poata sa o puna in ghips sau sa o amputeze. In ambele cazuri, rezolvi problema mainii rupte.

BNR ajuta sistemul bancar, pe fata ii dojeneste, dar pe de alta parte acorda si imprumuturi de 260 mil euro catre bancile cu probleme temporare.

Daca dobanzile la imprumuturi vor fi platite tot de bancile in cauza, fara bani publici, nu as fi prea indignat.

asybaris spunea...

Pai in asemenea situatie BNR si statul roman ar fi medicii unor institutii private straine? Dar din cate stiu, la medic trebuie sa platesti, nu? Cum platesc aceste banci daca in vremuri bune fac profit si-l repatriaza si in vreme de criza cer statului roman sprijin? Ar trebui sa li se aplice solutia din sistemul medical romanesc, sa li se ia si spaga si sa moara pe masa de operatie:)))

Mihai spunea...

Sunt, BNR e medicul sistemului, si daca riscul nu e niciodata concentrat, orice esec se intinde in tot sistemul.

Orice zvon poate afecta institutii sanatoase, implica riscuri de contrapartida, etc, cum bine ai spus si tu pe blog ai vazut ce s-a intamplat in oct-nov, de la un singur zvon (care nici macar n-a ajuns in presa).

Corectiile trebuie sa fie ordonate si facute cu calm.