joi, 19 februarie 2009

Raportul Moody’s sau intrarea într-o nouă eră

Marți, 18.02.2009, am intrat într-o altă lume.


Raportul Moody's a transmis o undă de șoc care a decimat încrederea în regiune dar și cotațiile bursiere ale băncilor austriece și suedeze, expuse în Europa de Est și în Baltice.


Faptul că Europa de Est este noul subprime al bătrânei Europe a devenit deja adevăr incontestabil și ultimele îndoieli au fost risipite de raportul Moody's.


Astfel, investitorii vor reduce și mai mult banii pe care intenționau să-i aducă în regiune, pregătind terenul pentru o nouă criză de genul cele din Asia 1997 - 1998, pe fondul riscului valutar imens. Situația actuală e chiar mai proastă în regiune, pentru că țările asiatice nu aveau deficitele fiscale pe care țările din est le au acum.

Pe acest fond, este inconștientă decizia Cehiei de a respinge, chiar și verbal un plan de ajutorare a regiunii. Este adevărat, Cehia stă mult mai bine fundamental decât Ungaria sau România, dar în era globalizării analizele nu se mai fac punctual; toată regiunea va avea de suferit.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Apreciez in general punctele tale de vedere, dar uneori esti putin prea fatalist :)).

Nu poti denumi subprime o intreaga economie sau o tara. Ea poate sa fie subdezvoltata, dependenta de creditare externa, insuficient de competitiva, nereglementata, nerestructurata ... dar nu SUBPRIME deoarece SUBPRIME = NINJA (people wih No Income No Job or Assets) si oricat de rele ar fi prognozele pentru aceasta zona a Europei tot vor exista oameni care vor vedea potential aici (uman, economic, tursitic, resurse naturale, etc) si vor incerca sa-l valorifice.

Da, va fi o cadere a zonei Europei de Est, poate una dureroasa, dar o cadere ce are o baza de referinta, ceva tangibil la care sa se poata raporta. Caderea cauzata de creditele SUBPRIME a fost si va fi brutala deoarece nu are nici o limita real pozitiva. Au fost bani creati din "nimic", care acum se intorc in "nimic" (sau poate chiar si mai jos :)) ). Acest tip de instrumente financiare nu mai prezinta nici interes si nici oportunitati pentru absolut nimeni. Sunt echivalentul unei ciume financiare.

Mihai spunea...

Recunosc, sunt un pic pesimist.

Subprime e o figura fortata de stil, insa vrea sa arate riscul de nerecuperabilitate.

Creditele subprime in us au fost o problema de genul "pig in the python", a fost mare, neplacuta, vizibila, dar pasagera - se trec pe pierdere si gata. Problema e ca s-a extins criza, si dintr-o problema pur financiara s-a dus in economie.

Europa de Est a inceput deodata sa fie vazuta prost, pentru ca toata lumea si-a dat seama de riscul valutar enorm, creat de o superinfuzie de euro, in cautare de randamente.

Cifrele balticilor sunt foarte proaste, caderi de gdp de 10% si pastrarea consiliilor monetare ca sa nu fuga bancile suedeze din regiune.

Ucraina este un dezastru total, -20% pib (anualizat) in ianuarie, renuntare de facto la acordul cu fmi.

Zlotul polonez, odata egal cu leul, acum e ~5.

Zona este evaluata de investitori la gramada, si nu e nevoie decat sa nu mai intre euro si deficitele de cont curent, alta data suportabile devin acum de nefinantat.

Trebuie facut ceva, BCE ar putea sa accepte monede estice si sa dea euro la schimb, sau pur si simplu sa tipareasca euro pentru estici...orice, ca sa mai calmeze situatia.

Ne indreptam spre furtuna si am impresia ca nervozitatea si teama de regiune incep sa se auto-intretina.

Nok spunea...

De unde pana unde subprime=ninja? Din Wikipedia:

Subprime lending (near-prime, non-prime, or second chance lending) is a financial term that [...] involves financial institutions providing credit to borrowers who do not meet prime underwriting guidelines. Subprime borrowers have a heightened perceived risk of default, such as those who have a history of loan delinquency or default, those with a recorded bankruptcy, or those with limited debt experience.

Although there is no standardized definition, in the US subprime loans are usually classified as those where the borrower has a FICO score below 680.


Eu zic ca rromanii se inscriu perfect in definitie iar PESTE 50% din creditele acordate in rromanica se vor dovedi a fi (in conditiile economice actuale) subprime, pur si simplu prin disparitia income-ului creditacilor.

Anonim spunea...

@Nok

"subprime=ninja" e mai mult o metafora care se vrea a arata gradul de degradare in care a ajuns piata creditului ipotecar ...

Nu vad unde as fi spus ca romanii nu se incadreaza la subprime, dimpotriva creditele de consum in lei cred ca sunt intr-o majoritate covarsitoare subprime . Am spus ca o ECONOMIE sau o regiune nu poate fi clasificata ca si subprime.

Stelian spunea...

Ba cred ca prin extensie, economia romaneasca corespunde: capacitatea de rambursare nu o sa faca fata serviciului datoriei. Si asta cred ca era valabil inaintea crizei, s-a speculat foarte mult pe cresterea zonei si s-au repezit multi sa "intre devreme". Deci economia nu trebuie sa cada, chiar daca sta pe loc intra in categoria subprime, pentru ca nu confirma asteptarile investitorilor. Vezi tzeapa norvegienilor de la Romania Invest, si ca ei sunt multi altii in toate sectoarele economice, afundati pana in gat intr-un pariu pierdut.

E pacat ca am pierdut aceasta sansa si am ramas cu niste mall-uri, niste apartamente identice cu cele comuniste, niste masini scumpe care ruginesc pe strazile gaunoase, si cativa fosti functionari de stat, obsecen de bogati. Ah, era sa uit, si cu o datorie public+privat de 70 mld EUR.