luni, 23 februarie 2009

Noi indicii spre creșteri de taxe

 

PSD vrea din nou cota progresiva de impozitare. Ziarul Financiar


Conform articolului de mai sus, o parte a coaliției de guvernământ (cea reprezentata de PSD) dorește creșterea taxelor, mai exact revenirea la impozitul pe venit progresiv, pentru a îndulci cu ceva populism pastila amara a creșterii cotei unice.

Nu trebuie să fim surprinși, creșterile de taxe sunt inevitabile. Creșterea TVA ar provoca inflație, creșterea impozitelor pe salarii va provoca o reducere mai directă a puterii de cumpărare.

In articol se vorbește de creșterea taxelor ca o situație potențială, dacă nu s-ar colecta veniturile bugetare la nivelul așteptat. Nu se vor colecta, iar Guvernul va lua in continuare măsuri prociclice, care adâncesc criza. Circumstanța atenuantă este că nu poate lua alte măsuri.

2 comentarii:

AristotelCostel spunea...

hihihi

Şi cum rămâne cu gradul de îndatorare calculat de bănci la acordarea creditelor ipotecare?

Ăsta e răspunsul guvernului la vizitele austriece?

Prin introducerea cotei unice ne-am balonat, dar introducerea brutală a impozitului progresiv pe venit ar fi echivalentul extirpării... stomacului sub anestezie locală. În loc de ... vânturi, vom avea parte de o ciomizare economică.

Dacă-mi aduc bine aminte, reproşul investitorilor străini pe vremea lui Năstase era tocmai acest mediu legislativ care se schimba în funcţie de compoziţia micului dejun servit de premier. Ne întoarcem la vremurile alea?

Mihai spunea...

Se discuta acum ceva timp o crestere a cotei unice de la 16 la 19.

O reintoarcere la impozitele de 40-50% de pana in 2004 ar fi catastrofala, macar si prin descurajarea muncii legale.