miercuri, 18 februarie 2009

Despre lichiditate în piața interbancară

Probabil veți citi diverse articole în care mulți vor spune neîntrebați că lichiditatea pe piața interbancară este suficientă.

Greșit total.

Nu există lichiditate suficientă deoarece Ministerul de Finanțe cumpără lei la preț subvenționat (adică la dobânzi preferențiale) cu ajutorul BNR și a câtorva bănci.

Principalii pierzători sunt agenții economici, care nu mai primesc creditele necesare pentru capital de lucru; astfel, cresc întârzierile și blocajele la plată.

Dacă BNR ar reduce rata rezervelor obligatorii - lucru necesar de altfel - ar crește bază monetară, deci bani care se multiplică, însă leul s-ar devaloriza față de euro.

Între un leu slab și o economie blocată, prefer leul slab.

4 comentarii:

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

...Da, asa e, BNR tine "banutu'..." bancilor la "cutie", cu dobanda (cam) nula. Da', cand le-a dat "ceva" acum ceva timp, oare ce au facut bancile cu acel "ceva" din rezervele obligatorii? ...Hm...

Dar, dca nu statea Isarescu cu "paru'..." pe banci, azi cotam, toti, de la buget..., pentru "saracele" de ele... :) , cum s-a intamplat de foarte multe ori in tari preponderent vest-europene (Statele Unite..., no comment).
De incercat, au incercat sa "salte" (numa' vreo 5 mld EUR), da' li s-a dat...zero (si niste "urari" de bine, desigur).

Si...pe unde e profitul urias strans de la fraierii de romani in ultimii ani de "mamele" bancilor de pe la noi? Cine-l foloseste azi..., dus "afara", Romania, romanii?

Hm... Bancile, la ce au (a)cumulat in anii astia, traiesc foarte bine si acum, la ce plati lunare li se depun in cont. Asa ca, sa nu le plangem de mila, ci mai degraba romanilor, cu prisosinta celor creditati...

Poate ca, din bun simt (cel putin) ar trebui sa se mai gandeasca si acele "mame" ce au cumparat banci romanesti "de-a gata", cu profituri colosale stranse (d)in Romania atatia ani, eventual chiar sa-si mai respecte angajamentele initiale, eventual sa mai dea drumul la bani catre agentii economici (asta e greu..., motivatia "criza" tine)...s..a.

Anonim spunea...

Doar un comentariu de la un neavenit. Ati scris "Dacă BNR ar reduce rata rezervelor obligatorii - lucru necesar de altfel - ar crește bază monetară, deci bani care se multiplică, însă leul s-ar devaloriza față de euro.

Între un leu slab și o economie blocată, prefer leul slab."

Isarescu a declarat printre dinti ca prin reducerea rezervelor obligatorii se obtine un singur lucru: bancile din Ro (filiale ale bancilor din UE) caumpara rapid euro si ii livreaza catre bancile mama (au datorii uriase de returnat). Acum 3 zile am vazut aceaisi declaratie chiar din partea unui reprezentant Reiffeisen. Pe ce va bazati cand credeti ca reducerea rezervelor obligatorii va readuce banii in economie pentru creditare?

Mihai spunea...

Principial, ai zis bine: neincrederea bancilor in economie nu se trateaza cu lichidate crescuta.

Dar,

1 - daca exista lei in piata, pot fi finantate afacerile viabile, care inca mai sunt.

2 - avand in vedere declaratiile lui Isarescu de ieri, 90% din finantarea subsidiarelor bancare romanesti de catre bancile de afara va fi reinnoita.

DACA e adevarat punctul 2, atunci o crestere a lichiditatii va duce la depreciere leu, asa cum am zis; dupa atingerea unui curs relativ de echilibru (care poate fi ponderat de rezerva mare a BNR) vor ramane lei in piata pentru reluarea creditarii - sigur, nu in conditiile de pana acum, dar macar pentru cei care conving bancherii.

Exista riscuri, nu zic nu, dar nici situatia cu 15% dobanzi la depozite lei si 20% dobanzi la credite lei nu e sustenabila, nicio afacere legala nu are marjele astea in astfel de perioada.

Pisica trebuie rupta de undeva. De unde?

ionut spunea...

Mihai

"1 - daca exista lei in piata, pot fi finantate afacerile viabile, care inca mai sunt."

Ce inseamna dupa parerea ta o afacere viabila? Daca e viabila, merge fara credite! O afacere viabila isi ia leii necesari din piata prin incasarea facturilor, nu prin credit. Daca nu poate nu e viabila e..."subprime".