joi, 5 februarie 2009

Câteva direcții


Discutăm, adeseori prea mult, despre situația locală, însă trebuie să ținem cont că o problemă majoră în orice țară din estul Europei ar genera o nervozitate mărită și riscuri pentru toată regiunea. (cele mai instabile fiind Bulgaria, România, Ungaria și balticii).

Băncile străine se dovedesc a fi acum o verigă slabă a sistemului: au exacerbat riscul valutar și nici nu vor beneficia de atât de mult ajutor din partea autorităților publice ca băncile mamă din vest.

BNR se află într-o situație dificilă, în care a intrat singură. Păcatul originar a fost supraevaluarea leului, care în prima fază a ajutat la reducerea inflației dar a împins populația spre riscuri valutare enorme.

Practic, nimeni nu a vrut să creadă că riscul valutar e atât de mare; expunerea la EURO este atât de extinsă, încât devalorizarea care acum ar fi necesară ar pune la încercare stabilitatea financiară.

Ca linii generale pentru România, nu văd decât următoarele:

1 - recapitalizarea sistemului bancar, inclusiv prin interzicerea distribuirii de dividende în 2009, 2010.

2 - menținerea austerității bugetare, cu un deficit de 4 - 5% în 2009. Există atât de multă ineficiență în bugetul public, încât se poate tăia suficient fără a provoca rupturi sociale.

3 - curs de schimb EURRON real și implicit calmarea consumului privat.

4 - reducerea dobânzilor la lei, la un nivel real de 2 - 3% (adică se adună la inflație că să ajungem la dobânda nominală).

Cu puțin noroc, putem trece rezonabil peste 2009, cu revenire la perspective optimiste din 2010. Asta înseamnă că multe din bulele care au trăit din fantezii populare vor continua să se dezumfle foarte dureros.

Niciun comentariu: