marți, 3 februarie 2009

Bugetul optimist

Analistii straini avertizeaza Bucurestiul: Aveti buget prea optimist! - Business Standard

Deja bugetul guvernului nu este suficient de convingător pentru unii analiști iar așteptările rezonabile sunt pentru un deficit de maxim 5% - 6%, o cifră corectă care ar putea evita convulsii sociale majore şi ar permite un declin economic suportabil.

Articolul conţine o amenințare voalată: un deficit de 7% - 9% ar antrena clar un downgrade din partea agențiilor de rating, că să nu amintim de riscurile unei proceduri de deficit excesiv din partea UE.

Partea interesantă din articol este cea care afirmă că un împrumut cu FMI nu ar avea efecte dramatice asupra cursului. E interesantă ipoteza, însă cu siguranţă un împrumut ar mai atenua din nervozitatea piețelor la adresă României.


Din articol:”Ținta de deficit bugetar ar putea fi atinsă. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple, România are nevoie de finanțare externă, de sprijinul Fondului Monetar Internaţional. Există, în continuare, incertitudini. Ele se referă la tot ce are legătură cu finanțarea externă, cum ar fi deficitul de cont curent. Şi rată de schimb este, de asemenea, foarte volatilă, iar un credit extern nu va salvă leul, nu-l va reaprecia. Dacă ne uităm la Ungaria, vedem ca împrumutul extern nu a avut impactul scontat, forintul continuă să se deprecieze”, consideră Gabor Hunya. “

Niciun comentariu: