joi, 22 ianuarie 2009

Reducerea TVA pentru clădiri - fără efect

Un articol din ZF ne confirmă ceea ce mulți din cititorii blogului lui Manole știau deja.

"Legea votată la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, conform căreia nivelul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la achiziția unei locuințe noi cu un preț mai mic de 380.000 de lei scade de la 19% la 5% a rămas deocamdată fără efecte, cel puțin în rândul celor mai importante firme de consultanță de pe piață, care nu au vândut nicio locuință în noile condiții."

Pomana guvernului Tăriceanu a rămas fără efecte considerabile. Imobiliarul românesc este mult prea supraevaluat pentru a reacționa la reduceri minore de preț, chiar daca efortul statului este semnificativ, de 14 pp din TVA-ul colectat la o tranzacție. Rigiditatea prețurilor este încă extrem de ridicată, ceea ce mă face să mă ingrijorez de amplitudinea unei corecții.

Am citit zeci de articole care ne povesteau despre piața atipică și excepționalismul României - nimic mai fals. Suntem fix exemplu de manual, unde evenimentele s-au derulat mai repede ca în alte țări. Toată regiunea Europei de Est este de facto în "credit crunch", iar lipsa banilor ieftini și disponibili pe toate gardurile a înghețat piața imobiliară.

Niciun comentariu: