marți, 20 ianuarie 2009

Psihoza imobiliară

Mi-am pus de multe ori întrebarea: de ce domeniul imobiliar ocupă atât de mult din discuţia şi energiile publicului? De ce s-a distrus atât de multă valoare în investiţiile nesăbuite în domeniu?
Încerc să dau nişte răspunsuri.

1. Imobiliarul românesc a început şi a continuat ca o uriaşa subvenţie publică.

Ceauşescu a construit milioane de cutii de chibrituri, a creat visul orăşeanului şi l-a îndeplinit pentru toate elementele de origine sănătoasă. Iliescu a continuat glorios şi a donat electoratului fondul locativ construit cu bani publici.

2. Distorsiunile fiscale

Impozitele pe proprietate sunt derizorii. Subvenţiile continuă să fie acordate, prin taxarea redusă. Astfel, investiţiile în real - estate sunt stimulate excesiv, în dauna altor investiţii.

Impozitele reduse explică şi de ce sentimentul proprietăţii este atât de redus. Mă întreb cum e posibil ca blocuri ale căror apartamente adunate valorează 100,000,000 EURO să arate ca şi cum ar fi trecut printr-un bombardament recent?

3. Ancoră anti-inflaţionistă

Coşul pe baza căruia se calculează inflaţia este oarecum ...discutabil. Zvonacii spun că atunci când s-a făcut sondajul pe baza căruia s-a stabilit acest coş, o mare parte din repondenţi locuiau la ţară, fără costuri semnificative ale locuinţei.

Astfel, în calculul inflaţiei, explozia imobiliară nu există, nu se vede, dar se impozitează de cine trebuie; mai să crezi că preţurile au crescut undeva într-un balon izolat de economia românească.

Niciun comentariu: