sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Printre rânduri, despre "creșterile de salarii"

Declarațiile de intenție ale oficialilor români din zilele trecut respingeau cu tărie reducerea sau înghețarea salariilor, menționând chiar o creștere liniștitoare de 5%.

Secretul cunoscut de toată lumea este că în sectorul public salariile de încadrare sunt mici iar sporurile sunt mari și multe. Astfel, deși se păstrează neschimbat nivelul salariilor, sporurile devin nesigure. Sporurile clasice, din Codul Muncii, rămân valabile, însă cele cu adevărat discreționare și pasibile de abuzuri, de genul "spor de limbă engleză, spor de antenă pentru toată lumea, etc." au mari șanse să nu mai fie acordate.

Promovând o creștere de salarii, efectul net este o reducere a puterii de cumpărare a bugetarilor, prin eliminarea sporurilor. Dacă se și realizează, e un răspuns corect al Guvernului la situația economică actuală.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Relativ corect ceea ce spui tu. Numai ca, din pacate, o masura de genul asta loveste si unde nu trebuie.
De exemplu, medicii. Pana acum existau diverse sporuri ( in cazul celor de la infectioase ajungeau si la 100% din salariu) care acum vor fi inlocuite cu magnificul 5% crestere salariala.Echitabil nu zici ?
Ce-i mai interesant este ca la noi n-a existat niciodata o greva medicala ( adevarata, adica ma refer fara suport medical pe durata grevei) ca sa fie clar ca situatia in sectorul medical e nesustenabila asa cum e, si-o sa devina si mai rau.
Lumea se plange ( si probabil o sa gasesc vreun post furtunos pe-aici legat de asta) ca medicii primesc mita,spaga, atentii etc de la pacienti si ca ar trebui sa fie multumiti ca au destul.
Dar tocmai din cauza situatiei de mizerie ( subliniez, de mizerie ) unii dintre ei accepta acest compromis.
Daca nu ar exista situatia, cel mai probabil numarul celor care ar primi ar fi cu mult mai mic.
In momentul de fata cei la inceput de drum primesc 800 Ron salariu ( fara bonuri de masa ca tocmai li s-a anulat acest drept) castigand de fapt mai putin decat o femeie de serviciu.
Si vorbim de oameni care si-au tocit coatele in facultate 6 ani, si treaba lor este sa ne tina sanatosi & alive.Daca ceea ce se intampla pe la noi nu e auto-distructiv atunci nu stiu ce altceva ar merita eticheta asta,
Deci da este o masura care desi economic suna interesant, loveste si in categorii care oricum sunt la pamant.

Mihai spunea...

Salut,

Sistemul medical si invatamantul nu pot fi "vindecate" printr-o lege a salarizarii in sectorul public.

Problemele din sectorul medical sunt imense:

1 - desconsiderare istorica - a pornit de la Ceausescu si se mentine pana azi.

2 - management medical slab, si aici pornesc de la hei-rup-urile CNAS si ma opresc la directorii de spitale.

3 - subfinantare cronica.

Subfinantarea din sistem a dus la o generalizare a "descurcatului" in sistem: ca se numeste spaga, frauda, etc. Personal consider ca nu spagile cerute/date sunt problema, ele sunt doar un simptom.


Sunt de parere ca solutiile nu mai pot veni de la un sfat al inteleptilor din sistem care sa se gandeasca "hai sa vedem ce nu mergem si cum rezolvam" ci e nevoie de crize si probleme radicale care sa impinga lucrurile pe un fagas normal.

Am scris pe blog ca nu sunt de acord cu austeritatea ieftina, adica reducerile pentru profesori si medici.

Insa cel putin pentru invatamant, in schimbul finantarii relativ generoase de 6% din PIB am pretentii si la o calitate mai mare a programei si a exigentelor. Cel putin invatamantul superior pe partea de stiinte umaniste produce o cantitate considerabila de chifle. Problema e sistemica, pentru ca nici universitatile private nu sunt in stare de mai mult.