miercuri, 14 ianuarie 2009

Ce mai primim pe gratis: azi - credite ipotecare

A apărut în presă, dar "pe surse", un program de combatere a crizei. Dan Popa îl discută destul de critic aici, însă merită să discutăm despre propunerea asupra moratoriului de 2 ani pentru executarea silită a garanţiilor la creditele ipotecare.

Propunerea a apărut din aer în timpul campaniei electorale şi este încă neclar dacă băncile au cerut sau sunt de acord cu o astfel de măsură. Teoretic este o măsură bună, dar poate introduce hazard moral şi poate da rezultate profund distorsionate: astfel, se trimite un semnal că neplata ratelor este acceptabilă iar consecințele pot fi amânate sau chiar anulate.

Pentru că moratoriul să funcționeze este necesară trierea rău-platnicilor funcție de bună-credinţa a acestora, pentru a nu fi pedepsiți chiar cei ce-şi plătesc ratele. O astfel de triere este de dificil de aplicat în practică; cei ce vor abuza de sistem vor fi cei ce nu vor dori să-şi plătească ratele.

Semnalul dat băncilor nu este unul pozitiv, acordarea de credite ipotecare devenind brusc mai riscantă, în condițiile în care rău-platnicii nu vor fi constrânși să-şi onoreze obligațiile.

În concluzie, măsură pare teoretic bună, dar introduce mult hazard moral în sistem. Soluțiile individuale, eventual ajutor public, ar fi mai eficiente chiar dacă mai puţin acceptabile politic.

Niciun comentariu: