miercuri, 21 ianuarie 2009

Idei neconvenţionale pentru imobiliarul local

Merită citit acest articol din Ziarul Financiar.

Primele două soluţii sunt oarecum cunoscute.

1. Creşterea transparenţei pieţei imobiliare

Toţi ne plângem de lipsa transparenţei pieţei, dar în perioadele de creştere, cei care beneficiază de ceaţa informaţională sunt vânzătorii şi intermediarii. Până acum nu am avut decât creştere, deci scăderea pieţei îi poate motiva pe actorii interesaţi să credibilizeze preţurile de tranzacţie.

2.Deductibilitatea dobânzii la creditele ipotecare

O măsură foarte bună, dar greu de implementat din cauza sistemului rudimentar de taxare şi a mentalităţilor depăşite ale factorilor de decizie.

3. O "Fannie Mae" locală

Cea mai importantă sugestie este crearea unei societăţi de stat de garantare a ipotecilor de gradul A (adică "prime"). Odată piaţa bancară stabilizată la nivele concurenţiale decente, creditarea ipotecara nu ar avea decât de câştigat prin lichidizarea portofoliilor de ipoteci "prime".

Ideea esenţială pentru ca o astfel de agenţie să fie atractivă pentru investitori este suportul de facto al statului. Singura problemă care ar putea interveni este guvernanţa corporativă fundamental slabă a companiilor publice româneşti şi expunerea la fluctuaţiile politice ( a se citi "lupta pentru ciolan"). Inconştienţa fiscală a Guvernului anterior este cea care a degradat la România la un rating "junk", sub investment grade. O societate de garantare nu ar putea să aibă un rating mai bun decât al statului care o sprijină. Astfel, dacă ratingul unei astfel de societăţi este "junk", investitorii care caută calitate nu vor avea motive de a investi.

În concluzie, ideea nu e rea deloc, dar avangardistă pentru o Românie cu lei, cu rating BB+, cu dobânzi din 2 cifre.

2 comentarii:

Extra3OO spunea...

Super ideea, nu e deloc avangardista ci ar veni exact la momentul potrivit.

Din pacate ideile frumoase se pare ca sunt opusul a ceea ce vor unii, adica mai degraba se merge pe solutia ruseasca.

- Cade bursa? Nicio problema, ii dam in cap pana isi revine..

Mihai spunea...

;)

Am mai studiat intre timp situatia si se pare ca si UE e o parte a problemei; garantiile generale sunt ajutor de stat si oarecum interzise.

Ar merge o initiativa privata sau ca o solutie de criza, sustinuta de UE.

Conteaza si momentul, daca o astfel de institutie ar continua sa umfle bula imobiliara curenta nu ne-ar ajuta prea mult.

Salutari,

Mihai.