duminică, 25 ianuarie 2009

Increderea românilor în economie scade accelerat

În mesajele de aici și pe alte bloguri am scris despre cum criza afectează psihologia populației.

Percepțiile populației asupra evenimentelor curente sunt importante deoarece:
  • influențează valorile activelor - viitorul "luminos" induce prețuri mărite ale activelor, la asumarea unor riscuri suplimentare (notă: nu e neapărat ceva rău);
  • influențează deciziile de investiții;
  • influențează consumul.

Astăzi avem și date statistice clare care dovedesc că obiceiurile oamenilor încep să fie afectate de criză; mulți vor spune: "supermarket-urile sunt pline, aglomerația din București nu a scăzut, deci nu prea se simte criza".

Datele statistice de la Eurostat îi contrazic. Sentimentul de încredere în economie a început să scadă din luna martie-aprilie 2008, care, întâmplător sau nu a fost și vârful bulei imobiliare, așa cum foarte bine demonstrează Manole aici.

Încrederea a scăzut brusc cu aproape 20% în noiembrie, luna în care au început să circule veștile proaste despre șomeri. Luna octombrie 2008, când am avut un șoc valutar major, nu a avut impact considerabil, deși ar fi trebuit să ridice semne de întrebare; short-erii sunt poate speculanți, răi, dar au o calitate: sunt cinstiți în ceea ce privește obiectul short-ului. Ei nu au motive să creadă in basmele leului puternic.Impactul crizei asupra psihicului este crucial. Văd cazuri când pesimismul devine prevalent. Aduc aminte de paradoxul lui Stockdale: nu trebuie să pierdem optimismul, atâta vreme cat vedem realitatea cu sinceritate brutală, așa cum este și nu cum visăm să fie.

Sursa date: EUROSTAT

Niciun comentariu: