marți, 27 ianuarie 2009

BNR irosește muniție prea repede

“Trenduri economice” are un articol bun pe tema aprecierii recente a leului.

BNR nu comentează intervențiile direct, e dreptul lor, însă Adrian Vasilescu are o mică plăcere de a împunge piața cu declarații de genul “noi știm mai bine”.

Intervenția BNR este oarecum inutilă în acest moment; singurul ei rol este de a crea incertitudine pe piață și în mintea unor eventual speculatori, încercând să-i descurajeze printr-o falsă volatilitate a cursului.

Fundamental, nu văd motive de apreciere pe termen lung, cu atât mai mult cu cat politica monetară va fi relaxată într-un viitor apropiat.

2 comentarii:

Cristi spunea...

Cateva intrebari: ce inseamna ca BNR risipeste munitie prea repede? Ar trebui BNR sau nu sa intervina pe piata valutara? Si daca da, in ce ritm? De exemplu ne puteti spune cat anume a injectat BNR in piata valutara in luna ianuarie si cat ar fi trebuit in parerea dumneavoastra?

Mihai spunea...

Salut,

Detaliile cerute de genul asta - nivelul interventiei - nu sunt publice.

BNR-ul intervine pe piata, e managed float deci nu e o surpriza, insa a declarat deseori ca nu tinteste cursul. Sa nu uitam ca a castigat o victorie de palmares in 2008, tinand fortat cursul sub 4, dar pierzand la capitolul credibilitate si pregatire psihologica a populatei.

Spun ca BNR iroseste munitie pentru ca:

1 - nivelul de 4.2 sau 4.3 nu este unul excesiv inca. Se poate mai rau.

2 - deja am avut o reducere a rezervei valutare de 1 mld euro, explicatia cu reevaluarea e frumoasa atata timp cat nu se repeta.

3 - politica monetara este restrictiva. Cand o sa scada dobanda de referinta sau RMO, va fi din nou presiune la devalorizare. Va fi nevoie de bani si pentru atunci. Cand inflatia la leu va scadea si se va relaxa politica monetara - atunci va fi nevoie de utilizarea mai consistenta a rezervei.